A tojás varázsa

fritata

A tojás az egyik legjobb fehérje, és vitamin forrás a szervezetünk számára, amely tele van bioaktív összetevőkkel, így alapvető élelmiszerünk. 18 féle vitamin és ásványi anyag, antioxidánsok, lecitin, lutein és zeaxantin és karotinoidok is találhatóak benne, melyek sokrétűen járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez. Ráadásul az egyik legváltozatosabban elkészíthető alapanyagok egyike.

1968-ban az American Heart Association arra hivatkozva, hogy a tojásban lévő koleszterin fogyasztása jelentősen hozzájárul a szív és érrendszeri megbetegedésekhez korlátozta tojásfogyasztást az USA-ban 3 darab/hétre. Azóta több szakmai csoport is hosszútávú megfigyelésekre hivatkozva kérdőjelezte meg a tojás szerepét ebben a kérdésben.  Mára tudjuk, hogy az étkezéssel elfogyasztott koleszterin több tényezőn keresztül befolyásolja a  vér koleszterin szintjét. Ilyen tényezők a genetikai háttér, a népcsoportok közötti eltérések, a hormonális háttér és a testtömeg index.

Milyen előnyökkel jár a tojásfogyasztás? A tojás rendkívül gazdag B1-vitamin, B-5 vitamin (pantoténsav) vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin, folsav, D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin forrás, ezen kívül ásványi anyagok közül fontos megemlíteni a szelént, a cinket, a vasat, a kalciumot, káliumot.

Az átlagos tojás a sárgájában 200 mg koleszterint tartalmaz.

Feltételezhető azonban, (bár ezt még vizsgálják) hogy a túlzott tojásfogyasztás növeli a cukorbetegség veszélyét, illetve a cukorbetegek esetében növeli kardiovaszkuláris rizikót. Ebben a témában eddig eltérő eredmények születtek.

Nagy fehérjetartalma miatt kiemelten telíti az embert egy tojással készített étel, így általában a rendszeresen tojást reggelizők kevesebb kalóriát visznek be  a nap során. Ez jó hír, főleg, hogy ha belegondolunk, hogy milyen sokféleképpen lehet elkészíteni a tojást reggelire.

A tojásban átlagosan 6 gramm a fehérjetartalom, 4.8 gramm a zsír, és átlagosan 68 Kcal.

 

Egyéb “furcsaságok”

  • A rendszeres tojásfogyasztás hozzájárul a szem egészségéhez, és csökkenti az időskori makuladegeneráció esélyét is (a makuladegeneráció az időskori vakság leggyakoribb oka). Ennek oka a magas lutein és zeaxantin tartalma.
  • A tyúkok által elfogyasztott táp befolyásolja a tojás összetevőit, például növelheti az omega-3 tartalmukat (DHA-tartalmat), ami egyrészt a szív- és érrendszer védelmében vesz részt. Maga a tojás eleve magas omega-3 tartalommal rendelkezik, ezt lehet tovább fokozni a tyúkok táplálásával.
  • A rendkívül gazdag tápértéke mellett a tojásban található zeaxantin, lutein, tojásfehérje, karotinoid és foszfolipidek gyulladásgátló hatását több szakirodalom is megemlíti.

 

3 rendkívül finom tojásétel reggelire

Frittata, ahogy én szeretem:

Hozzávalók:
2 tojás
5 gramm vaj
1 paradicsom
2 szelet paprika
bazsalikom
oregánó

Elkészítése:
Felverem a tojásokat, közben egy tapadásmentes serpenyőben megolvasztom a vajat. Ráöntöm a tojásokat, majd megszórom a fűszerekkel, sóval. Ráhelyezem a paradicsomot és lassan sütöm. Célszerű egy fedővel lefedni a tetejét. Amikor jól megsült tálalom.

Tojáskrém:

Hozzávalók:
1 db tojás
5 gramm vaj, olvasztva

bors
majoranna
kakukkfű

Elkészítése:
A tojást megfőzöm, villával apróra töröm. Hozzákeverem az olvasztott vajat, sózom, borsozom, fűszerezem.

Tormás töltött tojás: 

Hozzávalók:
1 tojás
1 teáskanál torma

petrezselyem

Elkésztése:
A toját keményre főzzük, kihűlés után megpucoljuk, félbevágjuk és kiszedjük a sárgáját. A sárgáját összetörjük villával, megsózzuk, hozzátesszük a tormát és visszatöltjük a fehérjébe. Petrezselyemmel díszítjük.

 

Felhasznált irodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303863/
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/12/784/htm