Mi a PCOS?

A PCOS diagnosztizálása

 
A PCOS vagyis a policisztás ovárium szindróma a termékeny korú nők leggyakoribb endokrinológiai megbetegedése. Megnevezése csupán a petefészek betegségére utal, mégis a kórkép hátterében számos hormon szabálytalanul koordinált működése rejlik. A nők 5-10%-nál diagnosztizálják a betegséget, amit a meddőség vezető okaként tartanak számon.
 


A PCOS diagnosztizálásához a Rotterdami Konszenzus konferencia által felállított protokollt alkalmazzuk. Ez alapján azokat a nőket soroljuk a PCOS betegek közé, akiknél az alábbi három kritériumból legalább kettő teljesül.
ROTTERDAMI KRITÉRIUMOK
 • Rendszertelen menstruáció, a peteérés részleges vagy teljes hiánya.
 • A laborvizsgálatokból kimutatható vagy szemmel látható jele van az androgén hormonok túlsúlyának.
 • A petefészek cisztás ultrahang képe. A ciszták általában gyöngysorszerűen helyezkednek el a petefészek fala mentén, nagy fehér petefészket is okozhatnak.
A pontos diagnózis felállításához tehát nőgyógyászra és endokrinológusra is szükség van. A női és férfi nemi hormonok mellett ellenőrizni szükséges a szénhidrát- és lipidanyagcserét, illetve a pajzsmirigy működését is. Kell tehát egy nőgyógyászati ultrahang felvétel, egy teljes vérkép, amelyben a nemi hormonokat, a pajzsmirigy hormonokat, a májfunkciót, és persze a terheléses vércukor- és inzulinszinteket is nézik.

Mivel a betegség hátterében a szénhidrát anyagcsere kisebb vagy nagyobb fokú felborulása áll, így az emelkedett inzulinszint vagy a már kialakult inzulinrezisztencia, esetleg a csökkent glükóztolerancia, legrosszabb esetben a 2-es típusú cukorbetegségis fennállhat.

A PCOS kialakulása, háttere

 
Számos faktor szerepet játszhat a PCOS kialakulásában, és ma már vezető tényezőként a genetikai hátteret, az életmódot és a testsúlyt gondoljuk. Több gén részvételével családi halmozódás jellemzi, anyai érintettség esetén 35%, testvéri érintettség esetén 40% a kialakulás kockázata.

A helytelen, rendszertelen, szénhidrátban gazdag táplálkozás ugyanúgy szerepet játszhat a betegség kialakulásában, mint a stressz, az alváshiány és a mozgásszegény életmód. Bizonyos kémiai anyagok hatása, autoimmun gyulladás ugyanúgy lehet a kiváltó ok és esetenként feltételezik egyes gyógyszerek ráhatását is. A teljes hormonháztartás érintett lehet a betegségben: az agyalapi mirigy, a petefészek, a mellékvese, a cukorháztartás, a zsíranyagcsere és akár a pajzsmirigy is.

Milyen tüneteket okoz?

 
A PCOS TÜNETEI
 • A beteg petefészek 2x-5x nagyobb, mint az egészséges petefészek
 • Szabálytalan vagy ritka menstruáció
 • Meddőség
 • Akné, pattanásos bőr
 • Elhízás, vagy fogyási nehézségek
 • Erősebb szőrösödés, hirzutizmus főleg a karon, lábszáron, combon, has alatti vonalban, súlyosabb esetekben mellkason, mellbimbók környékén, arcon
 • Emelkedett inzulinszint inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, legrosszabb esetben cukorbetegség
 • Elvékonyodott hajszálak, hajhullás
 • Acanthosis nigrans: a hónaljban, nyakon barnás elszíneződés (az IR egyik jele)
 • Többszörös hormonkiegyensúlyozatlanság: tesztoszteron, ösztrogének, progeszteron, prolaktin, FSH, LH, inzulin
Természetesen nem minden nőnek van meg minden tünete, sőt, a legtöbb esetben ezeknek bizonyos kombinációi figyelhetőek meg. A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, az elhízás, a bőrproblémák, a szőrösödés és a petefészkek jellegzetes ultrahangos képe jelentik a betegség klasszikus tüneteit, de emellett gyakran jelentkeznek hormonális eltérések, illetve a cukorháztartás különböző mértékű zavarai is.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

 

A PCOS ma még sajnos nem gyógyítható betegség, de elsősorban életmódváltással, és azt szükség szerint megfelelő készítményekkel támogatva a tünetek többsége megszüntethető, a teherbe esés is lehetséges. A hormonháztartás rendjének helyreállítása összetett és nehéz feladat, a kezelés célja az egészséget károsító következmények (szív- és érrendszeri betegségek, anyagcsere betegségek, méhnyálkahártya daganat) megelőzése, a menstruáció helyreállítása, a bőr és a haj állapotának rendeződése.

Ha gyógyszeres kezelésre van szükség, az elsősorban a férfi nemi hormonok hatásának csökkentésére, és a peteérés, tüszőrepedés serkentésére valamint az inzulinrezisztencia, cukorbetegség kezelésére irányul. Azonban önmagában a gyógyszeres kezelés nem sokat ér, mindenképpen szükség van egy szakszerűen összeállított diétára és edzésre, hogy a megfelelő hatást elérjük.

A PCOS-barát életmód kialakítása tehát alapvető fontosságú a betegség kezelése során. Kiemelt jelentőségű a mozgás, a mindennapi mozgás. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mennyit tud az edző a PCOS-ről, és mennyit tud a beteg a PCOS kapcsán a mozgásról. A PCOS során vannak olyan tényezők, amelyek a hormonális háttérből fakadóan befolyásolják a különböző edzéstípusok hatékonyságát, a sérülékenységet vagy épp a beteg regenerálódási képességét.

A mozgás mellett a másik alapvető befolyásoló tényező az étkezés. A legtöbb esetben az étkezési szokások megváltoztatásával a testsúly is csökken (főleg a mozgással együtt). De nemcsak emiatt fontos a PCOS-barát étrend kialakítása, hanem a szövődmények elkerülése miatt is.

Az egészséges lelki háttér és a stresszkezelés is fontos összetevője a sikeres kezelésnek. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a stressz mennyire káros. Az alacsony intenzitású, szorongással is járó mindennapi stressz egészségromboló hatása hatalmas, rontja az inzulinrezisztenciát, növeli a szív- és érrendszeri problémák és a daganatok kialakulásának a veszélyét.

A betegség korai felismerése kritikus lehet a hosszútávú szövődmények kialakulásának megakadályozásában is. Mint láthatjuk a megfelelő életmóddal azonban a legtöbb faktor csökkenthető, vagy kiiktatható.

 
 
 
Láthatjuk, hogy az egész életstílusunk hatással van a betegség alakulására, és a motiváció, az odafigyelés sokat segíthet a betegség kezelése során.
A PCOS Amazonok a tudás megszerzésében, a PCOS-barát életmód kialakításában és a motivációban is nagy segítséget tud nyújtani a betegek számára. Célunk az, hogy a nők tudatosan odafigyeljenek a betegségre, irányítani tudják azt és visszaszorítsák a tüneteket.