Életmódváltás

egészséges életmód, életmódváltás, életmódváltás tippek, életmódváltás tanácsok

Biztosan te is rengeteg cikket elolvastál már, sőt annál is több elrettentő példát látsz szembejönni az utcán, mégsem mozdultál ki a jól megszokott körforgásból, ugyanúgy vesztegeted az időd és értéktelen élelmiszerekbe fekteted a pénzed, amiknek értéke soha nem térül meg?! Bocsánat, hogy ennyire drasztikusan fogalmaztam, de a valóság sajnos ennél is kegyetlenebb. Nem veszed észre, hogy az egészséged megsínyli ezt a világot! Az életmódváltásra sajnos legtöbb alkalommal már csak akkor kerítünk sort, mikor megtörtént a baj.

A legjellemzőbb, amiért valaki életmódot vált az elhízás. Ráébredünk, hogy változtatni kell. Ekkor azonban gyors és azonnali eredményeket akarunk látni, mindenféle csodadiétákat és csodaszereket kipróbálunk, hosszú távú megoldást azonban ezek soha nem hoznak, nem áll tőlük helyre a rend.

Másik leggyakoribb ok az állandó betegeskedés! Könnyebben talál el akármilyen betegség, fáradékonyabbak és ingerlékenyebbek vagyunk, magas a vércukrunk vagy állandó náthával küzdünk. Gyakran az ételintolerancia vagy allergia kényszerít minket életmódunk megváltoztatására. Nem úgy, nem annyit és nem olyan formában fogyasztottuk az adott élelmiszereket, ezért sokallt be a szervezetünk. Azonban figyelem! Ezeket csak megelőzni lehet! Itt ugyanis az életmódváltás sem megoldás!

A legelterjedtebb, legdrasztikusabb és legborzasztóbb indok, ami az elhatározás mögött állhat, a komoly betegség megjelenése az életünkben (daganat, cukorbetegség, autoimmun). Kizsigerelhetjük a testünket egy ideig, de figyelem! Idővel szegény vészriadót fúj. Legtöbbször nem vesszük az adást. A szervezet folyamatosan küldi a jeleket, próbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy valami nem OKÉ, csak mi figyelmen kívül hagyjuk, ha korpás a hajunk, gyakran felfúvódunk, vagy nem tudunk aludni, mert minden fontosabbnak tűnik ezeknél, egészen addig, amíg semmi sem lesz fontosabb az egészségünknél. Figyeljünk a testünkre!

Az életmódváltásnak nem erőfeszítésnek, felesleges plusz teendőnek kellene lennie, amit kényszerből élsz meg. Helyette vedd észre, hogy mennyit javul az életminőséged, tudatosabb leszel, ezáltal felelősebb is, értékesebb tápanyagokkal látod el a szervezeted, amik által kevesebb lesz a stressz, jobban teljesítesz a munkahelyen és a magánéletben, a mozgás örömét pedig senki nem veheti el tőled.

Ugyanazt az időt jobban is fel lehet használni, ugyanazt a pénzt okosabban is el lehet költeni! Az is előfordulhat, hogy az előbb felsoroltak egyik csoportjába sem tartozol, semmit nem akarsz megelőzni, egyszerűen csak úgy akarsz élni, ahogy kell. Akármi is legyen az indíttatásod, ha már elindultál, ne hagyd, hogy bármi is az utadba álljon, legfőképp nem te magad!

Számos szervezet statisztikai adatokkal követi az elhízás mértékét az európai országokban, (WHO, IOTF, Eurostat, Európai Unió Statisztikai hivatala) de elég nehéz dolgozni az adatokból, nehéz a vizsgálatokat összevetni a népesség folyamatos változásai miatt (pl. a folyamatos öregedés). A WHO legfrissebb vizsgálata szerint 2010 és 2014 között a 18 év felettiek körében Európa minden országában legalább 1-2 %-kal nőtt a túlsúlyos lakosság száma, pl.: Németországban 53,1%-ról 54,8%-ra, Svédországban 53,9%-ról 55,9%-ra, Egyesült Királyságban 61,3%-ról 63,4%-ra. Megfigyelhető tehát a lakosság folyamatos elhízása!

Pár érvem, amiért megéri váltanod: 😉

 • A Német Táplálkozáskutató Intézet kutatásai szerint az egészséges életmódot folytatók körében 93%-kal csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata, 81%-kal a szívinfarktusé, 50%-kal az agyvérzésé és 36%-kal a daganatos megbetegedéseké!
 • Már egy kevés testmozgás is javítja a szív működését, ugyanis sportoláskor csökken az LDL-koleszterin szintje /ez tömíti el az artériákat/. Ezáltal csökken a vérnyomás, javul a szív-izom működése, a keringés és az inzulinérzékenység is!
 • A Californiai Egyetem kutatói kimutatták, hogy akik rendszeresen sportolnak 23%-kal kevesebb alkalommal betegszenek meg, illetve könnyebben gyógyulnak fel!
 • A testmozgás serkenti a vér áramlását az agyban, ezáltal csökken az agyvérzés kockázata!
 • Késlelteti az öregedést!
 • Az Illinois Egyetem kutatói kimutatták, hogy a rendszeresen mozgó idősek agyi tevékenysége felért a fiatal felnőttekével! Fejleszti továbbá a memóriát és a logikát is!
 • A Seattle-i Rákkutató központ rámutatott arra, hogy a rákos halálesetek 35%-a összefüggésbe hozható a túlsúllyal és a testmozgás hiányával!
 • A napi sporttevékenység gyorsítja a táplálék áthaladását a bélrendszerben, így csökken a méreganyagok szervezetben töltött ideje!
 • Fejleszti a tüdőt!
 • Jó hatással van a szexuális életünkre. Ennek mentális oka, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, fizikai oka pedig a megnövekedett libidó a sport hatására!
 • A British Journal of Sports Medicine tanulmánya szerint: a mozgás nem elég, a táplálkozás is kell a fogyáshoz!

Nagy a kavarodás mindenki fejében, gondolom a tiédben is, ha helyes táplálkozásról, diétáról vagy életmódváltásról van szó. Szinte naponta jelennek meg divatos és biztos módszert ígérő csodaszerek, programok, amelyek olyan lehetetlen elvárásokat támasztanak, mint hogy alapvető élelmiszereket vonjunk meg magunktól, mint pl. a szénhidrátot, és amik csak ideig-óráig működőképesek…Egyik sem élhető. Itt van fontos szerepe a tudatosságnak és az elhatározásnak, és hogy megfelelő segítséget kapj. Ne akarj mindenáron a címlapok modelljeihez hasonlítani. Törekedj inkább a fenntartható és tartós, minőségi életre! Meghozza az árát!

Ha azért olvastál végig, mert azt vártad, hogy egy pontos receptet adok hogyan is kell életmódot váltani, akkor bizonyára csalódtál, mert nem tudok. Ez ugyanis egy összetett folyamat, de nagyon is egyszerű, a kulcsa, hogy rendkívül egyedi. Mindenki másképp csinálja! 🙂 Adhatok néhány tippet, amikkel könnyebb elindulni, de a kulcs a te kezedben van…

 • Tűzz ki magad elé egy célt!
 • Tervezd meg a napirendedet legalább 3 hétre előre! (Az edzésre szánt időt élénk színekkel jelöld a naptáradban, hogy legyen időd felkészíteni magad, és hogy soha ne felejtsd el!)
 • Intézd okosan a bevásárlást!
 • Egyél naponta 5-ször és lassan!
 • Vezess étkezési naplót!
 • Ne méricskéld magad állandóan!

Soha ne feledd el, hogy az életmódváltáshoz egy nagy adag elhatározás, türelem és fokozatosság kell! Lépj még azelőtt, hogy megtörténne a baj! Hozd meg a döntést saját akaratból, és ne muszájból! Légy felelős magadért!