Fáradtság? Mire figyeljünk PCOS-ben?

faradtsag

Nyakunkon az év végi hajtás. És persze az ünnepek. Ami természetes, és iszonyú jó érzés, ha a meleg családi otthonra, az ünnep lényegére vagy épp a végre nyugodt téli pihenésre gondolunk. De valljuk be őszintén, addig még van pár nap amely nagyon stresszes, nagyon feszített lesz. Nők vagyunk, szerintem részletezni sem szükséges.

Kimerültség? Indokolt, nem? A megterhelő időszakon kívül mi más lehet még az oka? A PCOS sajnos egyrészt együtt jár sok esetben egy nagyobb megfelelési kényszerrel, másrészt vannak olyan életmódbeli és egészségügyi eltérések, amelyek kimerültséget, fáradtságot okoznak. Vegyük közelebbről szemügyre ezeket a lehetséges okokat.

A leggyakoribb ezek közül a pajzsmirigy alulműködés. A pajzsmirigy alulműködés tünetei közé tartozik a teljesítőképesség csökkenése, a fáradtság, az álmatlanság, az idegesség, a száraz bőr, a hajhullás, a székrekedés, a szívritmus lassulása, a nemi funkciók zavara. Ha ezek a tünetek összességében tapasztalhatóak semmiképp ne elégedjünk meg azzal a magyarázattal, hogy téli kimerülésről, vagy stressz okozta kimerülésről van szó! Minél hamarabb keressük fel az endokrinológusunkat. Ráadásul PCOS esetén az autoimmun eredetű Hashimoto-kórnak is nagyobb az esélye.

A másik tényező lehet a B12-vitamin hiánya, hiszen a metformin hatóanyag gátolja a B12-vitamin felszívódását, így annak hiánya alakulhat ki. A B12-vitamin vízoldékony, amely szerepet játszik a vörösvértest képződésben, illetve a normális agy és idegrendszeri működésben. Szerepe van az idegrostok körüli mielinhüvely kialakulásában, amely a gyors idegi jelátvitelt teszi lehetővé. Ezenkívül a DNS, RNS szintézisben is fontos szerepe van. A táplálkozás útján juthatunk elegendő B12-vitaminhoz, így a felszívódás gátlása komoly gondokat okozhat hosszabb idő után. A leginkább a vegetáriánus étrendet követőknek kell kiemelten figyelniük a B12-vitamin hiányára. A felszívódáshoz egy intrinsic nevű faktor szükséges, ez a gyomornyálkahártyában termelődik (ennek hiánya is okozhat B12-vitamin hiányt).

Ezek mellett a D-vitamin hiánya is okozhat fáradtság érzetet. A D-vitamin zsírban raktározódik, mindemellett érdemes odafigyelni a D-vitamin bevitelre télen, amikor eleve kevesebb napsugár ér minket.

További hasznos tanácsokat és szuperjó karácsonyi recepteket is olvashatsz a karácsonyi ebook-ban. Ha tavaly kihagytad, akkor az idén ne tedd!