Mi lehet a hajhullás hátterében?

haj1

A hajhullás a PCOS egyik leggyötrőbb tünete, mely a nőiességet és az arról kialakult képünket rombolja. A PCOS-es nők esetében a hajhullás hátterében hormonális okok is állnak, de a szindróma miatt nem szabad csak erre figyelnünk. Fontos tudnunk, hogy a férfias kopaszodás és a hajhullás esetén a hormonális ok csak az egyik komponens, emellett számos tényező állhat még a háttérben.

A férfi nemi hormonok relatív túlsúlya is férfias kopaszságot idézhet elő, aminek a latin neve Alopecia androgenica. Abban az esetben, ha ez fennáll és egyéb hiperandrogén (férfi nemi hormon túltermelődés) jelek is észlelhetőek, ki kell zárni a PCOS melletti egyéb szervi okokat! Az Alopecia androgenica esetében nem feltétlenül az androgén hormonok túlsúlya okozza a gondot, hanem esetleg a hajhagymák fokozott érzékenysége. Érdemes helyileg minoxidil hatóanyagot használni (Regain a termék neve).

Gyulladás. Köztudott, hogy hajhullás esetén érdemes gyulladási gócpontot keresni, mert a gyulladás is lehet a hajhullás kiváltó oka. PCOS esetén emelkedettek lehetnek a gyulladási paraméterek, és ez is lehet a háttérben. Érdemes odafigyelni a gyulladáskeltő anyagok fogyasztására, visszafogni vagy elhagyni a gyorséttermeket, az adalékanyagokkal teli ételek fogyasztását, és előnyben részesíteni a természetes tápanyagokat, gyümölcsöket, zöldségeket. Ezekre odafigyelve csökkenhet a hajhullás.

Pajzsmirigy problémák. A pajzsmirigy alulműködés egyik tipikus tünete a hajhullás. Ha a Hashimoto kór okozza a pajzsmirigy alulműködést, akkor az autoimmun jelleg miatt is érdemes a hajhullás okaként tekinteni magára a pajzsmirigy alulműködésre. Nehéz eldönteni ilyenkor, hogy a Hashimoto-kór, vagy a PCOS alakult-e ki hamarabb. Érdekes, hogy mind a mai napig nem tisztázott, hogy a mindkét betegséggel küzdő nők esetében vajon a PCOS vagy az autoimmun pajzsmirigy alulműködés volt-e a kiváltó ok a másik betegség kialakulásában.

Hajápolási szerek, amelyek tele vannak mesterségek kemikáliákkal. Ezek lecserélése természetes hatóanyagot tartalmazó hajápolási szerekre szintén segíthet.

Stressz. Ez az egyik legnagyobb ellensége a PCOS-ben szenvedő nőknek. Nem elég, hogy a hormonális háttér felborulásával a tünetek erősödnek, de pont ezen tünetek erősödése miatt általában a nők stresszesebbek lesznek. Ördögi kör. Ráadásul a stressz maga is kivált hajhullást, száraz fejbőrt, hiszen a szervezet sokkal inkább figyel a test fontosabb szerveinek az egészségére, mint  a hajra. A stressz szint csökkentésével sokat javulhat minden tünet, beleértve a hajhullást is. Ebben sokat segíthetnek a  megfelelő stresszkezelési technikák, dedikált én-idők, a sport, a barátokkal való találkozás.

Nem megfelelő étrend. A legtöbben szinte teljesen kerülik a gabonaféléket, főleg ha gluténmentességre törekednek. Ezzel azonban csökken a vitaminok, például a haj számára oly fontos B-vitaminok bevitele. Az ideális étrend mellett nem csökken a tápanyagbevitel, így elegendő cink, B-vitamin, C-vitamin, folát, réz és vas jut a szervezetbe.