Mi lehet a hajhullás hátterében?

haj1

A hajhullás a PCOS egyik leggyötrőbb tünete, mely természetesen a többi tünettel együtt a nőiességet és az arról kialakult képünket rombolja. A PCOS-es nők esetében a hajhullás hátterében hormonális okok is állnak, de a szindróma miatt nem lehet csak erre figyelnünk. Fontos tudnunk, hogy a férfias kopaszodás és a hajhullás mögött csak az egyik a hormonális ok, emellett számos tényező állhat még a háttérben.

  1. A férfi nemi hormonok relatív túlsúlya is akár már férfias kopaszságot idézhet elő, aminek a latin neve Alopecia androgenica. Abban az esetben, ha ez fennáll és egyéb hiperandrogén (férfi hormon túltermelődés) jelei is észlelhetőek, ki kell zárnia PCOS melletti egyéb szervi okokat! Az Alopecia androgenica esetében nem feltétlenül az androgén hormonok túlsúlya okozza a gondot, hanem esetleg a hajhagymák fokozott érzékenysége. Érdemes helyileg minoxidil hatóanyagot használni (Regain a termék neve).
  2. Gyulladás: köztudott, hogy hajhullás esetén érdemes gyulladási gócpontot keresni, mert a gyulladás is lehet a hajhullás kiváltó oka. A PCOS esetében egyébként is emelkedettek lehetnek a gyulladási paraméterek, és ez is lehet a háttérben. Ezekre odafigyelve csökkenhet a hajhullás. Érdemes odafigyelni a gyulladáskeltő anyagok fogyasztására, visszafogni vagy elhagyni a gyorséttermeket, az adalékanyagokkal teli ételek fogyasztását és előnyben részesíteni a természetes tápanyagokat, gyümölcsöket, zöldségeket.
  3. Pajzsmirigy problémák: tipikusan pajzsmirigy alulműködés egyik tünete a hajhullás. Ha a Hashimoto kór okozza a pajzsmirigy alulműködést, akkor az autoimmun jelleg miatt is érdemes a hajhullás okaként tekinteni magára a pajzsmirigy alulműködésre. Nehéz eldönteni ilyenkor, hogy a hashimoto-kór, vagy a PCOS alakult-e ki hamarabb. Érdekes, hogy mind a mai napig nem tisztázott, hogy a PCOS-es és az autoimmun pajzsmirigy alulműködéssel küzdő nők esetében vajon a PCOS vagy az autoimmun pajzsmirigy alulműködés volt-e a kiváltó ok a másik betegség kialakulásában is.
  4. Hajápolási szerek, amelyek tele vannak mesterségek kemikáliákkal. Ezek lecserélése természetes hatóanyagot tartalmazó hajápolási szerekre szintén segíthet.
  5. Stressz: Az egyik legnagyobb ellensége a PCOS-ben szenvedő nőknek. Nem elég, hogy a hormonális háttér felborulásával a tünetek erősödnek, de pont ezen tünetek erősödése miatt általában a nők stresszesebbek lesznek. Ördögi kör. Ráadásul a stressz maga is kivált hajhullást, száraz fejbőrt, hiszen a szervezet sokkal inkább figyel a test fontosabb szerveinek az egészségére, mint  a hajra. A stressz szintjének a csökkentésével sokat javulhat minden tünet, beleértve a hajhullást is. Ebben sokat segíthetnek a  megfelelő stresszkezelési technikák, magadnak dedikált én-idők, a sport, a barátokkal való találkozás.
  6. Nem megfelelő étrend: A legtöbben szinte teljesen kerülik a gabonaféléket, főleg ha gluténmentességre törekednek. Ezzel azonban csökken a vitaminok, például a haj számára oly fontos B-vitaminok bevitele. Az ideális étrend mellett nem csökken a tápanyagbevitel, így elegendő cink, B-vitamin, C-vitamin, folát, réz és vas jut a szervezetbe.