PCOS barátcserje viszonya

pcos barátcserje

A barátcserjét több formában is megtalálhatjuk, a legfőbb különbség köztük a hatóanyag dózisban van. Fő hatóanyaga az agnuzid, és általában három különböző típusú barátcserje készítményt lehet megtalálni az üzletekben: őrletet, kivonatot és standardizált kivonatot.

Az első esetben a barátcserjét megszárítják, és ledarálják. Ilyenkor az agnuzid koncentráció bizonytalan, hiszen a növény hatóanyag koncentrációja rengeteg külső tényezőtől függ (csapadéktól, napfénytől stb.) A kivonattal ugyanez a helyzet, hasonlóan készül, mint az őrlet, azonban a hatóanyag koncentráltabb formában található meg benne. A standardizált kivonat esetében a hatóanyag koncentráció van meghatározva, amely eléréséhez megfelelő mennyiségű barátcserjét használnak fel az előállítás során. Tehát az ilyen típusú termékekben a hatóanyag koncentráció állandó.

Hogyan tudja befolyásolni a barátcserje a női hormonháztartás működését?

Kijelenthetjük, hogy hormonháztartásunk „karmestere” az agyalapi mirigy (hypophysis), amely többek között a petefészkek működését is szabályozza. A barátcserje hatóanyaga ebbe a folyamatba képes beleszólni, hiszen a hypophysis stimulációjával a petefészekre gyakorolt hatást fogja befolyásolni. Alapvetően a progeszteron szintet képes közvetett módon megemelni. A progeszteron hormon a női ciklus luteális fázisában játszik szerepet, azaz az ovuláció végétől a következő vérzés kezdetéig. Nagyon fontos tudnunk azonban, hogy ez nem azt jelenti, hogy a barátcserjének progeszteron szerű hatása van. Amikor hormonpótlással közvetlenül progeszteront juttatnak a szervezetbe, más folyamatok zajlanak le.

A barátcserje alkalmazásáról szóló ajánlások szakorvosok között is eltérőek lehetnek. Szabályos hormonális ciklus esetén is ajánlott a barátcserje fogyasztása a luteális fázis közepe-vége felé a premenstrual syndrome (PMS) tüneteinek enyhítésére. Bizonyítottan segít enyhíteni a menstruáció előtti mellfeszülést, hangulatingadozást, stb.

PCOS barátcserje

PCOS esetén egyes szakorvosok kifejezetten a luteális fázisban, míg mások a ciklus teljes ideje alatt ajánlják a barátcserje fogyasztását. Tény, hogy hormonháztartásunkat általában – és a női ciklusra ez különösen igaz – nagyon finom hangolások szabályozzák. Ha bármilyen minimális módon szeretnénk beleszólni ebbe, azt nagyon körültekintően kell tennünk. Bármilyen a hormonháztartásunkat befolyásoló (akár vény nélkül kapható) készítmény alkalmazása előtt kérjük ki a szakorvos véleményét. Vagy legalább a gyógyszerésszel konzultáljunk a lehetséges hatásokról, mellékhatásokról, akitől a gyógyszertárban vásároljuk. Ha pedig mi magunk nézünk utána a különböző készítményeknek, akkor mindig csak hiteles forrásból tájékozódjunk.

Reméljük, hasznos információkat sikerült átadnunk, érthető módon, ami segítségként tud szolgálni! 😊