A policisztás-ovárium szindróma egy pszichológus szemével

gondolkozas

Bár általában a PCOS-t főként orvosi szempontból közelítjük meg, a betegség a testi tünetek mellett számos pszichés problémával is összefüggésbe hozható.

A betegség által kiváltott pszichés tünetek több forrásból származhatnak. Egyrészt a külső megváltozása (például elhízás, fokozott szőrnövekedés, hajhullás, bőrproblémák) nagyfokú szorongást és stresszt okoz a nőknek, megbélyegezve érzik magukat. Másrészt a külső tünetek mellett a betegség egyéb tünetei, mint a rendszertelen vagy hiányzó menstruáció, nehezített teherbeesés, még inkább károsan befolyásolják a betegek női identitását, sokan úgy érzik, a betegség megfosztja őket a nőiességüktől. Végül a diagnózisra és a betegségre még manapság is jellemző bizonytalanság már önmagában is számos frusztrációt és szorongást okoz a betegeknek.

Azonban, annak ellenére, hogy a nők jelentős része tapasztal mentális problémát a betegségéhez kapcsolódóan, ritkán keresnek pszichológiai segítséget, s az egészségügyi ellátás keretein belül sem megoldott a betegek pszichés támogatása. Munkám során azt látom, hogy a kliensek összetett kérdésekkel, problémákkal fordulnak hozzám.

 

A leggyakoribbak az életmódváltással kapcsolatos kérdések.

Az egyik fő aggodalmuk, hogy több információra lenne szükségük a betegség különböző aspektusaival kapcsolatban. Szeretnék jobban megérteni a betegség természetét és hogy hogyan tudnak vele megküzdeni. Abszolút nyitottak a betegség érzelmi, lelki aspektusaira. Gyakran nehezen küzdenek meg a tüneteket kísérő hangulati és párkapcsolati, szexuális problémákkal.

Aktívan keresik a módját, hogy hogyan érezzék jobban magukat a mindennapokban a tünetek és a diétás megszorítások mellett is. Gyakran óriási teherként nyomja őket a betegség feletti felelősségérzetük (pl. „Én vagyok a hibás, amiért nem tudok teherbe esni”). Szükségük lenne arra, hogy az egészségügyi szakemberek részletesebben tájékoztassák őket és nyitottabbak legyenek a kérdéseikre, szorongásaikra. Gyakran úgy érzik nem megfelelő a kommunikáció, nem veszik őket és a tüneteiket komolyan, nem kapnak megfelelő mennyiségű információt.

 

A második leggyakoribb a diétára, a diéta betartására vonatkozó kérdések.

Gyakori probléma, hogy bár az orvosok hangsúlyozzák az életmódváltás és a testsúlycsökkentés fontosságát, ehhez ritkán nyújtanak az általánosságokon túlmenő konkrét, használható tanácsokat. A pontos életmódra és diétára vonatkozó tanácsok, a kliens állapotának nyomonkövetése és támogatása kiemelten fontos a sikeres életmódváltás során. Ezzel segíthetjük a súlycsökkenést, a tartós életmódváltást, a tünetek csökkenését, illetve elkerülhetjük a káros étkezési szokások, valamint az evészavar kialakulását.

Egy jól beállított, élhető diéta és életmód hatalmasat lendíthet a kliens egészségi állapotán, közérzetén! Ezzel szemben az evészavar – amelynek fokozott a kockázata PCOS esetében – érthető módon egy olyan plusz teher a már meglévő betegség mellé, amelyet, ha nem kezelnek, a kliens általános egészségi állapotában sem érhető el javulás!

 

És itt áttérhetünk a pszichés zavarokra, amelyek szintén gyakoriak a PCOS nők körében.

Az életvezetési nehézségeken túl sok esetben már súlyosabb pszichés problémák is kialakulhatnak. A leggyakoribbak a szorongásos panaszok (pl. pánikrohamok, generalizált szorongás) a hangulati élet zavarai (levertség, depresszió) és a már említett evészavar (főként a bulimia). Szintén gyakoriak a párkapcsolati, szexuális problémák. A betegség menedzselése, az állapotuk miatti szorongás önmagában is kihatással lehet a párkapcsolatra, ám leggyakrabban a testi tünetek miatti szégyenérzet és a teherbeesés nehézsége okozza a legnagyobb gondot. Ilyen esetben érdemes pár és családterapeuta segítséget kérni.

 

Összefoglalva tehát: a PCOS-ben szenvedő nők különösen ki vannak téve a különböző pszichológiai problémáknak. A betegség számos tünete negatívan hat a női identitásukra, önbecsülésükre, jelentősen hozzájárul az életminőség romlásához és az esetleges pszichés tünetek kialakulásához. A betegség lelki terhei gyakran ugyanannyira nyomasztóak, mint a testi tünetek, így érdemes ezeket is komolyan venni, mind a szakembereknek és mind az érintett nőknek.

 

Kohlné Papp Ildikó írása
a PCOS Amazonok dietetikusa, pszichológusa