A PCOS tünetei és kezelése

pcos tünetei és kezelése

A PCOS a termékeny korú nők leggyakoribb endokrinológiai (hormonális) megbetegedése, amit jelenleg a meddőség vezető okaként tartanak számon. A PCOS kialakulásában számos faktor játszhat szerepet, de a fő tényezők közé a genetikai hátteret, az életmódot és a testsúlyt sorolhatjuk. A helytelen, rendszertelen, szénhidrátban gazdag táplálkozás ugyanúgy szerepet játszhat a betegség kialakulásában, mint a stressz, az alváshiány és a mozgásszegény életmód. A teljes hormonháztartás érintett lehet a betegségben: az agyalapi mirigy, a petefészek, a mellékvese, a cukorháztartás, a zsíranyagcsere és akár a pajzsmirigy is.

A PCOS tünetei

A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, az elhízás, a bőrproblémák, a szőrösödés és a petefészkek jellegzetes ultrahangos képe jelentik a betegség klasszikus tüneteit, de emellett gyakran jelentkeznek hormonális eltérések, illetve a cukorháztartás különböző mértékű zavarai is.

A PCOS kezelése

A PCOS ma még sajnos nem gyógyítható betegség, de életmódváltással a PCOS tüneteinek többsége megszüntethető, a teherbeesés esélye növelhető és a meddőség is elkerülhető. Ha a PCOS kezelése során gyógyszeres terápiára van szükség, az elsősorban a férfi nemi hormonok hatásának csökkentésére, és a peteérés, tüszőrepedés serkentésére valamint az inzulinrezisztencia, cukorbetegség kezelésére irányul. Azonban önmagában a gyógyszeres kezelés nem sokat ér, mindenképpen szükség van mellette életmódváltásra, szakszerűen összeállított diétára és rendszeres testmozgásra, hogy a megfelelő hatást elérjük.

És miért olyan fontos, hogy beszéljünk erről a betegségről? Azért, mert minden tizedik nőt érint. Ma Magyarországon ez azt jelenti, hogy körülbelül ötszázezer nő érintett. Sajnos sokan nem is tudnak a betegségükről, és csak akkor figyelnek fel rá, amikor már súlyos tünetek, esetleg a meddőség is kialakul…