A PCOS lelki okai: a kimerültség, stressz, mentális terheltség hatása a betegségre

pcos lelki okai

Legyünk őszinték: a legtöbb nő számára kiemelten megterhelő az adventi időszak és a karácsony környéki folyamatos vendéglátás, vagy családlátogatás. Jó, és élvezetes, de nem a pihenés időszaka, mint amit a legtöbb romantikus filmben látunk. Most, hogy enyhül a nyomás rajtunk talán könnyebben megérezzük a fáradtságot is. Ülj most le egy kicsit és olvasd el a bejegyzésem egy finom tea mellett.

Ha jobban belegondolunk hasonlóan éljük az életünket, mint a karácsonyi időszak. Csak a programokat és feladatokat más címkékkel látjuk el. Például záróvizsga, határidő, túlóra, munkahelyi stressz, különóra, szülői értekezlet. Sóhajts nyugodtan. Valljuk be a stressz a mindennapi életünk része és nem szeretjük, de megtanultunk vele együtt élni. Mint már bizonyára észrevetted ha rendszeresen olvasod a blogomat, hogy a véleményem szerint a stresszkezelés legalább olyan fontos a PCOS esetén, mint a mozgás és a megfelelő étkezés. Egyszerűen nem hagyhatod figyelmen kívül a PCOS lelki okait. 

A minap megint ebben a témában olvastam, és a Pubmeden mostanában megjelent cikkek alapján szeretnék neked egy betekintést adni a stressz fontosságába. Szedjük össze, hogy a stressz és a mentális állapotunk milyen formában hat a PCOS szövődményeire.

 

1: PCOS és a kortizol szint

Azoknál a nőknél akik PCOS-sel élnek, magasabb kortizol szint mérhető. Kiemelkedő, hogy gyulladási paraméterek növekedése mellett a stresszhormonok, a kortizol emelkedése is megfigyelhető. Nem igényel sajnos nagy belátást, hogy hosszútávon a hormonális paraméterek és a stresszhatások együttes jelenléte elősegítheti a kardiovaszkuláris megbetegedéseket és a PCOS előrehaladását.

 

2: Oxidatív stressz

A PCOS esetén magasabb oxidatív stresszre jellemző metabolikus paraméterek mérhetőek, amelyek fokozzák az érfalakban a leukociták lerakódást, ezzel gyulladásos folyamatokat elősegítve. Ez kapcsolatban van az inzulinrezisztenciával is (amely a stressz hatására rosszabbodhat), és összefüggésben van a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikójának emelkedésével. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805297/pdf/pone.0151960.pdf

 

3: PCOS és a depresszió, szorongás

2018-ban egy nagyszámú keresztvizsgálat eredménye jelent meg Ausztráliában. Összesen több, mint 8600 nőt vizsgáltak, ahol 478-an PCOS-ben szenvedtek. A vizsgálat szerint 9%-kal nagyobb az esélye egy nőnek a depresszióra és 11%-kal a szorongásra, ha PCOS-sel él együtt. Ez az eredmény kifejezetten magasabb, ha túlsúllyal, inzulinrezisztenciával, vagy meddőséggel jelentkezik a szindróma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30131078

 

4: A PCOS lelki okai

A PCOS esetén együttesen is előfordulhat a depresszió és a szorongás, magasabb arányban, mint az átlagos lakosságban. Egy iráni tanulmány arra világított rá, hogy a PCOS-es nők 52 %-nál figyelhető meg mentális érintettség. Az esetek 5 %-ban csak depresszió, 32%-ban szorongás, és 15%-ban a két betegség együtt jelentkezik. Ez azért nagyon fontos, mert a tünetek további romlásában ez a mentális érintettség is szerepet játszhat.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22740491

A leggyakrabban a PCOS-sel kapcsolatban említett és komoly stresszt okozó mentális problémák: depresszió, szorongás, alacsony önértékelés, testképzavar és alacsonyra beállított életminőség.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2909929/pdf/1741-7015-8-41.pdf

 

5: Életmódváltással a stressz, a lelki okok és a mentális terhek ellen

Egy 2018-as életmódváltozást és a fertilitást segítő gyógyszeres terápiát összehasonlító tanulmány szerint a legnehezebb az életmódváltásban az, hogy sokan feladják még mielőtt komolyabb eredményeket érnének el, vagy a szokások rutinná válnának. Emiatt a stressz fokozódik, és a betegek negatív spirálba kerülhetnek.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240244/pdf/13063_2018_Article_3009.pdf

 

Kiemelt fontosságú tehát egy KÖZÖSSÉG, melynek motiváló, számonkérő és megtartó ereje átlendíti a tagjait a holtpontokon. A PCOS Amazonok alapítójaként nem véletlenül támogatom szintén ezt a természetes irányvonalat. Az igazi eredmény mindig belülről fakad, és így válhat tartóssá a hatása.

A PCOS-barát életmód kialakításához útmutatót és gyakorlati tippeket is találsz online tudásanyagainkban >>>