PCOS tünetei és a környezeti hatások

környezeti hatások a pcos kialakulására tüneteire és a teherbeesés esélyére

A PCOS-barát életmódot sokan azzal azonosítják, hogy nem esznek cukrot és fehér lisztet, illetve elkezdenek mozogni. Ettől persze a fogyás beindul, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az életmód egyes apró elemei egyrészt ezt az alapot kiegészítik, másrészt tökéletesítik, hogy a nők a lehető legjobban kontroll alatt tudják tartani a betegséget, tünetmentesek legyenek, és megtanulják a hormonháztartás törékeny egyensúlyát amennyire lehet megőrizni.

Hormonháztartásra ható szerek

Ennek egyik jelentős eleme az, hogy odafigyelünk a környezetünkben található anyagokra, amelyek romboló hatással bírnak a hormonháztartásra. A PCOS a fogamzóképes korú nők leggyakoribb endokrin (hormonális) megbetegedése. A hormonok nagyon kifinomultan hatnak a szervezetünk számos tevékenységére, például növekedés, fejlődés, éhség, anyagcsere, alvás, szexuális vágy, sőt még a hangulatunk is.
A hormonok az úgynevezett receptorokhoz kötődve fejtik ki a hatásukat. Azonban a környezetünkben számos olyan anyag van, aminek összetevője hasonlít a hormonokhoz, így a szervezetünkben hatással van a hormonháztartásra.
Vannak anyagok, amelyekről tudjuk, hogy a tesztoszteron vagy az ösztrogén receptorokon keresztül erősítik vagy gyengítik a tesztoszteron vagy az ösztrogén hatást a szervezetben. Ezeket hívjuk endokrin befolyásolóknak, vagy hormonháztartásra ható szereknek.

A környezeti tényezők negatív hatása a PCOS kialakulására, tüneteire és a teherbeesés esélyére

BPA: A bisphenol-A például egy tipikus példája ennek, amely a polikarbonátból készült műanyag flakonokban, mikrózható edényekben, tárolókban található meg. A PCOSben szenvedő nők jelentős részében magasabb BPA szint mérhető, mint egészséges társaikban, és ez teljesen független a testsúlytól. Az androgénszintek eltérése és a BPA koncentrációja korrelál egymással. Feltételezzük, hogy a felnőtt korban kialakuló PCOS kialakulásához bizony a BPA hozzájárul.

Ftalátok, peszticidek és halogénezett bifenilek: Vagi és munkatársai egy 2014-es átfogó cikkben vizsgálták, hogy a környezetben megtalálható kémiai szennyeződések milyen eltérést mutatnak a PCOS-es és az egészséges nők esetében a vérből mérhető koncentráció és a vizeletbeli ürítés szempontjából. Azt tapasztalták, hogy a PCOSben szenvedő nők vérében a kémiai szennyeződések magasabb koncentrációban mérhetőek, mint az egészségesek vérében, és a PCOS-es nők vizeletében viszont kevesebb választódik ki. Ezek negatív hatása természetükből adódóan számos területen érvényesül, többek között súlyosbítják a PCOS tüneteit, rontják a teherbeesés esélyét, növelik a korai mentpauza és az emlődaganatok kialakulásának esélyét. Mivel ezekről az anyagokról már tudtuk, hogy megzavarják a nemi hormonok normális működését, ezért feltételezhető, hogy a PCOS kialakulásában is jelentős szerepük lehet. Hasonló eredményre jutottak egyébként a PAH összetevő vizsgálatával is.

Lehet, hogy eddig nem gondoltál arra, hogy a műanyag dobozban melegíteni mikróban az ebéded káros lehet. Vagy nem gondoltad volna azt, hogy pont a PCOS tüneteit súlyosbítja. Lehet, hogy ezentúl inkább kerülöd a flakonos vizeket, vagy meleg italt nem öntesz flakonba. Valószínű nem fogod megméretni a felsorolt anyagok koncentrációját a szervezetedben, de ha már annyit sikerült elérni ezzel a bejegyzéssel, hogy ilyen dolgokra odafigyelj, már haszna volt. Függetlenül attól, hogy meg tudod-e jegyezni a kémiai neveket, vagy sem.

A PCOS kezelésének alapelvei

Amikor egy életformát alakítasz ki, akkor vannak dolgok, amiket pontosan kell tudnod és vannak, amiknél az alapelveket fontosabb tudni, nem feltétlen a részleteket. Pontosan kell tudnod, hogy mikor mit érdemes fogyasztanod az inzulinérzékenység szempontjából. Pontosan kell tudnod, hogy mi alapján állapítsd meg valamiről, hogy gyors vagy lassú felszívódású szénhidrát, magas vagy alacsony glikémiás indexű-e. Pontosan kell tudnod az étkezések összetételéből fakadó tulajdonságait egy-egy étkezésnek, mint például milyen főzési technikák miatt nő meg a felszívódás sebessége, és mi lassíthatja a szénhidrátok felszívódását.
De vannak dolgok, amiknél pedig az alapelv az, ami fontosabb. És így tudsz élhető életmódot kialakítani. Mert ha egész életedben szeretnél megmaradni a PCOS-barát életmód mellett, akkor az élhetőség elsődleges szempont lesz. Ez persze ötletességet, kreativitást, tudást, igényel, ugyanúgy mint minden más az életben.

Szóval amikor valamit új dolgot tudsz meg, ne ijedj meg, hanem gondold végig, hogyan tudod beépíteni a mindennapokba. Lehet, hogy nem is akkora feladat, mint gondolnád.

 

Ha érdekel egy olyan online videó előadás sorozat, melynek során megtanulhatod, hogy a PCOS milyen hatással van rövid és hosszútávon is az életedre, gyakorlati útmutatót és tanácsokat kapsz arról, milyen módon tudod a PCOS tüneteit csökkenteni és hogyan tudsz együtt élni vele úgy, hogy ne csak a negatívumokat lásd, hanem a pozitív hatásait is élvezd, akkor itt találsz erről részletes információt.

Többek között az alábbi témákról tájékozódhatsz úgy, hogy közben még otthonról sem kell kimozdulnod:

  • Mit figyelj, milyen jeleket kell észrevenned, kiket keress fel, milyen vizsgálatokat végeztess el PCOS esetén.
  • Hogyan tudod a PCOS tüneteit csökkenteni, milyen kezelési módszereket ajánlott alkalmazni.
  • Mit tehetsz azért, hogy elkerüld a meddőséget. Hogyan tudod a teherbeesés esélyét növelni.
  • Mik azok a tényezők, amiket a PCOS-barát életmód kialakítása során figyelembe kell venned. Mire kell figyelned a diéta kialakítása során. Milyen edzés típust válassz.
  • Hogyan éld meg a nőiességet.

A PCOS-ről őszintén és tényszerűen online kurzusunk teljes áttekintést ad a policisztás ovárium szindrómáról – kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről – 12 részen keresztül, több órányi online videó előadással és letölthető tananyagokkal.