Annyi mindent lehet mostanában a sütőtökről hallani. Hoztam nektek 8 + 1 érdekességet a sütőtökről.
A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Nekem az ősz gyerekkorom óta egyet jelentett a sült sütőtök illatával, ami körbelengte az egész lakást és vidáman majszoltuk vacsora után, ekkor is együtt lehetett a család. Aztán később mikor felnőttem, már lustaságból magamnak soha nem készítettem. Mostanság a legelső, ami eszébe jut az embereknek erről a zöldségről, az a töklámpás és a halloween. Azonban jóval több van mögötte, mint pár óráig tartó szép dekoráció. S hogy mik is ezek? Összegyűjtöttem nektek. Nem is tökölök tovább, lássuk 🙂
- A sütőtök narancssárga színének köszönhetően igen gazdag béta-karotinban, amelynek nem árt a sütés-főzés!
- A-, B-komplex és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, mangánban, vasban, cinkben, foszforban, rézben, folsavban, karotinokban és egyéb antioxidánsokban gazdag növény.
- C-vitamin tartalma is kiemelkedő, így kiváló antioxidáns-forrás. Épp emiatt erősíti az immunrendszert is. Gyógyíthatunk vele megfázást, meghűléses megbetegedést, így az őszi megfázós időszakban különösen hasznos lehet.
- Magas káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, illetve hozzájárul a vesekő kialakulásának megakadályozásában is.
- Rosttartalma a székrekedés megelőzésében segít.
- A magjából hidegen sajtolt olajat készítenek, amelynek omega-3 és telítetlen zsírsav aránya igen magas.
- Nem utolsó hasznos tulajdonsága, hogy a sütőtök magas A-vitamin tartalma késlelteti az öregedést és segíti a fiatalos bőr fenntartását, nagy segítséget jelenthet a pattanások kezelésében is. Ezen felül a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat.
- Alacsony a kalóriatartalma, diéta tökéletesen beilleszthető, s mivel rostban gazdag, a rost pedig hosszantartó teltségérzetet biztosít, ezzel csökkenti az étvágyat.
- A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, de a gyümölcsökkel ellentétben, először az izomglikogént töltik fel és csak utána a májglikogént. Ez főleg akkor fontos, ha izmot vagy tömeget szeretne építeni. Egy csésze főzött sütőtök, vagy egy sütőtökös smoothie is elegendő káliumot ad ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolit egyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.