A metformin alapjai

gyogyszerek

Amikor az egyik facebook posztban megosztottam a metformin alapjairól egy összefoglalót 309-en kedvelték, és 3 napig csak a kérdésekre válaszoltam, amit feltettetek. Így méltónak találtam arra, hogy betegyem a blogba is az összefoglalót. Íme:

 

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség elsődlegesen választandó gyógyszere. Számos előnnyel és sajnos pár hátránnyal is rendelkezik.
Az egyik előnye, hogy nem okoz hipoglikémiát, vagyis nem ejti le rosszullétig a vércukorszintet. Ez egy hatalmas előny, és könnyebben beállítható a terápia vele. A másik előnye, hogy nagyon jól kombinálható más hatóanyagokkal is, így a maximális dózis elérése után van lehetőség nem egyből inzulin injekciót írni a betegnek.
Hátránya viszont a hasi diszkomfort, ami a betegek jelentős részénél fellép. Emiatt az adagolását fokozatosan kell beállítani. A Merck Co. emiatt vezette be a Merckformin XR nevezetű tablettát,aminek a bevonata biztosítja, hogy a tabletta nem egyből esik szét, hanem fokozatosan adja le a hatóanyagot (retard). Ezt hívjuk nyújtott felszívódásnak, talán a C-vitamin reklámokból ismerős a kifejezés. Így elegendő lehet a napi 1 tabletta adagolása, mégpedig este (nem XR metformin esetén nem, vagy nem csak este szedjük). Nyilván követni kell az orvos utasítását, ő látja a leletet. Viszont pont emiatt a tabletta NEM törhető. Akkor ugyanis megsérül a bevonata, és nem érvényesül az XR hatás.

 

A metformin hatásmechanizmusa az IR/T2D (2-es típusú diabetes, csak lusta leszek mindig leírni) esetén több összetevős.

  1. Gátolja a cukor kiszabadulását a májból, vagyis a glükoneogenezist
  2. Segíti az izmoknak a glükózfelvételét
  3. Lassítja, más szakemberek szerint gátolja is a bélből a glükóz felszívódását

 

Összességében tehát csökkenti a vércukorszintet és az inzulinválaszt. Milyen más hatása van még, ami pozitív?

Növeli a HDL szintet, ami pl PCOS esetén nagyon hasznos, hiszen ott a legtöbb esetben a betegség tünetei közé tartozik a HDL szint csökkenése és az LDL szint emelkedettsége (HDL= jó koleszterin, LDL= káros koleszterin). Ezáltal véd a szív- és érrendszeri problémákkal szemben.

Gátolja a vérlemezkék összecsapódását, így csökkenti az infarktus veszélyét.

Múlt héten olvastam egy cikket ahol feltételezik, hogy a PCOS esetében a metforminnak pozitív hatása lehet egyes, PCOSben nagyobb rizikójú daganatok kialakulásának csökkentésében.

Hatásmechanizmusából kifolyólag csökkenti az inzulinrezisztenciát.

 

Valaki felvetette, hogy PCOS-ben nem írta fel az orvos a metformint. Semmi gond ezzel, nekem sem kellett soha, bár a PCOS összes kritériumának megfelelek. Elég régóta tudjuk, hogy a PCOS-nek 4 fajtája (egyes kutatók szerint több) van. Mivel a PCOS multigénes hátterű de az életmód is kialakíthatja így nyilván elég változatos tünetegyüttes. Ez tudom, sokaknak új, de tényleg nem csak az IR okozhat PCOS-t, szóval vigyázzatok, ne ez alapján gyanakodjatok PCOS-re, hanem a Rotterdami Kritériumok alapján, az a hivatalos.

A betegek kis részénél nincs IR a háttérben (erről többször is írtam már a PCOS Amazonok FB csoportban). Azonban attól, hogy valaki PCOS-es és egyelőre nem kell metformin, még tartania kell a megfelelő életmódot, mert a felborult hormonrendszer kialakíthat inzulinrezisztenciát. Sajnos sok beteg már csak ekkor kerül orvoshoz, mert ekkor válnak a tünetek igazán zavaróvá. Nem mellesleg a PCOS-barát életmód kialakítása nagyobb javulást eredményez a beteg életében, mint a metformin terápia. A PCOS-barát életmód egyik alapja a szénhidrát megfelelő mértékű fogyasztása, és a megfelelő mozgás, de emellett még számos más szokás is hozzátartozik.

 

Na de vissza a metforminhoz. A számos előnye mellett van pár hátránya is:

1: hasmenés, puffadás, teltségérzet: ezek mellett a megfelelő étrend kialakítása nagyon nehéz. Általában idővel a tünetek enyhülnek, elmúlnak. Az XR formula sokat segít.

2: Tejsavas acidózis: ritka, de súlyos állapot: kb 100.000 betegből 3-nál fordul elő egy évben. Azért fontos tudni a tüneteit: émelygés, hasi fájdalom, hányás, majd izomgörcsök, izomfájdalom, légzési nehézségek, ködös tudat, testhőmérséklet csökkenés, lassabb szívverés, kóma. Általában pár óra alatt alakul ki az állapot. Azonnali orvosi ellátást igényel. Fontos emiatt is a megfelelő mennyiségű ételbevitel, a megfelelő kalória. A diéta alapja ne a kalóriamegvonás legyen, még ha mérsékelni is kell azt. Dietetikus segíthet, vagy egy IR-ben, T2D-ben jártas személyi edző az étrend és a kellő mennyiségű kalória beállítása esetén, de inkább dietetikus.

3: Nem iható mellette alkohol. Sorry, ez van. Növeli a tejsavas acidózis veszélyét ugyanis.

4: A PCOS Amazonoknak írt hírlevelemet ha valaki olvasta a PCOS vitaminokkal kapcsolatban, ott már írtam, hogy a metformin folsav és B12 szint csökkenést okoz: ha kisbabát tervezel, akkor szedj olyan vitamint, amiben kellő mennyiségű folsav van, vagy ha az orvos engedi/javasolja külön folsavat. Ügyelni kell a B12 szintre, szedjünk olyan vitamint, amiben emelt a B12, vagy külön B12-t.

5: Más hatóanyagokkal kombinálva, pl szulfanilureákkal, inzulinnal előfordulhat hipoglikémia

6: Csökkent ízérzés

7: Viszketés, bőrpír, étvágytalanság, egyes májfunkciók eltérése…

8: Nem szteroid fájdalomcsillapítókkal együtt szedve módosulhat a hatása, így akkor fokozottabban kell a vércukormérésekre figyelni.

Én még javasolni szoktam a bélbaktériumok védelme miatt évi többszöri probiotikum kúrát is.