Hogyan fejlődj a PCOS-barát életmód elsajátításában?

pcos-sziv-typography

Mindegy, hogy frissen tudtad-e meg a PCOS-t, vagy egy ideje már küzdesz vele, valószínűleg hasznosnak találod majd azt a néhány gondolatot, amit a saját tapasztalataim alapján gyűjtöttem csokorba neked.

Mivel közel 10 éve dolgozom kötetlen munkaidőben különböző területeken, azt tanultam meg, hogy terv, lista és célok nélkül nem lehet haladni. Míg vannak olyan területei az életnek, amik működnek tervezés nélkül – ilyen például egy hobbi, egy beszélgetés a barátokkal, valami, ami kikapcsol – addig az életben a legtöbb dolog akkor halad megfelelő ütemben és irányba, ha arra odafigyelünk, megtervezzük. Ez sok-sok időt, és energiát emészt fel. Jó hír viszont, hogy a szokások beépülnek a mindennapjainkba, és már nem erőfeszítésként jelennek meg, hanem a természetes életvitelünk részeként.

Ugyanakkor ezt nem tanítják nekünk, főleg nem PCOS témakörben. Soha nem olvastam még olyan listát, amit most megosztok veled, és ahogy haladnak az évek, vélhetően ez a poszt lesz az, amit majd bővíteni fogok, esetleg egyszerűsíteni. Ha van tipped és tapasztalatod írd meg nekem levélben, vagy a facebook PCOS Amazonok csoportba.

Azt, hogy mit érdemes tenni a PCOS esetén lehet, hogy már kívülről fújod (életmód-gyógyszer-lelki támasz), és talán van ötleted a ne-tedd listára is. Nem elsősorban ezekről fogok írni. Sokkal inkább egy olyan listát fogsz itt olvasni, ami mentén felépítheted a PCOS-barát életmódodat.

Tekintve, hogy üzletfejlesztőként dolgozom évek óta (ráadásul anyuka is vagyok) számomra a legegyszerűbb, ha pontosan tudom definiálni  a teendőket, mindenféle felesleges mellébeszélés nélkül. Így könnyebben átlátható, követhető és ellenőrizhető. Emiatt van az, hogy bármikor könnyen feltárható egy-egy hibalehetőség. És bármikor javítható is. Hasonló elveket követek ennél a blogbejegyzésnél is. Ez a lista a mentális felkészítésed lesz, ami miatt könnyebben fogsz PCOS-barát szokásokat elsajátítani, technikákat megtanulni és kiállni magadért. Lássuk.

 

Ezt TEDD a PCOS esetén:

A vezérfonalad legyen az a gondolat, hogy SZERETED az életedet. Szereted magadat és az egészségedet, és emiatt szeretnéd megőrizni. Ez nagyon fontos lett nekem, amikor betegségben elveszítettem az egyik mentoromat, aki egyben nagyon kedves barátnőm is  volt. Rá kellett, hogy döbbenjek sok fontos dologra. Az egyik az, hogy az élet rövid. Szeresd azt, amit kaptál. A másik, hogy az egészség nem jár alanyi jogon. Sőt. A legtöbb embernek tennie kell azért, hogy javítson rajta (látom a kezeket a magasban), azért, hogy fenntartsa, vagy épp hosszútávon megőrizze. Nem leszel mindig egészséges, ha nem ügyelsz arra amid van. És ez másnál is így van, nem PCOS-függő.

Mindezt persze kombináld józan gondolkozással. Ne legyen a tested a mániád, mert akkor más, fontos dolgokat nem fogsz meglátni. Fő a kiegyensúlyozottság. Ehhez persze sok mindenre szükséged van. Lássuk időrendi sorrendben őket.

1: Kezdj el tanulni! Tudás nélkül nem haladsz sehová. Tudás nélkül mások véleménye fog befolyásolni. Éveket fogsz elvesztegetni, hogy megkapd a megfelelő válaszokat. Ráadásul rengeteg pénzbe is fog kerülni. Ha a PCOS-ről szeretnél tanulni, akkor olyan embereket keress meg a kérdéseiddel, akik tanultak róla. Így tudsz te is tanulni tőlük. Vagy olvashatsz szakcikkeket, leginkább nemzetközi szinten. Vagy eljárhatsz szakmai előadásokra. Míg ezen utóbbiakra kevesebb embernek van lehetősége az előbbieknek azért sokkal nagyobb az esélye.

2: Használj jegyzetfüzetet! Nem szégyen, ha a rengeteg információt nem tudod a fejedben tartani. Használhatsz elektronikus megoldást, elmenthetsz mondatokat, linkeket (például ezét a blogbejegyzését) vagy maradhatsz a hagyományos füzetes megoldásnál. Rajtad áll. Miután viszont valamit tanultál ne elégedj meg ennyivel. Gondold át, hogyan lehetne beépíteni az adott dolgot az életedbe, hogyan lehetne változtatni. Az olvasás csak akkor hasznos, ha el is gondolkozol rajta.

3: Írd le a céljaidat! Mit szeretnél? Kisbaba projekt? Mi az akadály, amit le kell küzdened? Fogynod kell? A hormonjaidat szeretnéd megregulázni?

4: Írd le, hogy mivel próbálkoztál eddig! Őszintén. Mi vált be? Mi nem? Ha nem, akkor mi volt az oka? Ne félj őszinte önanalízist tartani. Ki ha nem te?

5: Keress szakembereket! Semmi sem ér fel egy alapos és megbízható diagnózissal és a helyes tanácsokkal. Tudod kire van szükséged? Szakemberekre. Hasznosak lehetnek a facebook csoportok, de lássuk be őszintén ennél jóval többre van szükséged. Nyugodtan kérj tanácsot receptekhez, vagy épp meríts erőt belőlük, de azért te is akkor vagy nyugodt – gondolom – ha szakember nézi meg a leletedet, és mond véleményt. A facebook csoportok egy részét szakemberek felügyelik adminként, ami azért megnyugtató.

Milyen szakemberre van szükséged első körben? Nőgyógyász, endokrinológus (még jobb ha mind a két szakvizsgája megvan egy orvosnak), edző, aki ért a PCOShez, dietetikus, bőrgyógyász. Ezen kívül egy gyógyszerész jól el tudja magyarázni a gyógyszerek hatásmechanizmusát, a táplálékkiegészítőket, stb.

6: Keress társakat! Minden 10. nő érintett a betegségben, nem vagy egyedül. Jó hír, vagy sem? Nézőpont kérdése. Mindenképp olyan társakkal vedd magad körül, akik inspirálóak, akik felveszik a kesztyűt a betegséggel szemben, akik élhető módon alakítják ki a PCOS-barát életmódot. A negativitás, a tarthatatlan diétás szabályok nem válnak előnyödre. Itt is a józan ész uralkodjon, és mérlegelj. Ha már PCOS Amazon vagy, akkor rengeteg segítséget kaphattál a blog, hírlevél, vagy videós bejelentkezések kapcsán, használd ezeket bátran.

7: Csináld! A megszerzett tudás, a társak, akik osztoznak örömödben, bánatodban nem sokra visznek, ha magad nem állsz be és csinálod a dolgokat. Könnyű belátni, ez csak gyakorlatban hatékony, elméletben nem. Lehet nagy a tudásod, ha nem használod, a PCOS tünetei erősödni fognak. Ne lamentálj, ne halogass.

8: Inspirálódj mások sikeréből! Jó dolog arról olvasni, hogy akik előrébb járnak – leginkább időben – mint te mennyi mindent elértek. Csak a buta ember irigykedik. Az okos inspirálódik. Te döntésed.

9: Egy idő múlva azonban te magad leszel az inspiráció. Hogy hangzik? Oszd meg másokkal a sikered kulcselemeit, ne tartsd meg magadnak. Segíthetsz a sorstársaidnak ezáltal.

10: Végezetül alkalmazkodj a saját életedhez! Azt hiszem, hogy ez a csúcs. Ilyenkor megtanulod azt, hogy hogyan alkalmazkodj az életedhez, a PCOS-hez és az életmódod ezt hogyan kövesse. Teljesen más volt az életem akkor, amikor sokat ültem kocsiban, és más, amikor a világ számos pontján tárgyaltam, vagy prezentáltam. Mondanom sem kell, sokat tanultam ezekből a saját bőrömön, mert nem volt senki, aki adhatott volna egy ilyen listát, ezért tudlak biztatni, hiszen azóta rengeteget fejlődtem, főleg külföldi cikkek és ajánlások alapján. Így tökéletesítem én is az életmódomat. Nyilván az, hogy jelenleg itthonról dolgozom valamilyen szinten szuper, legalábbis étkezés szempontjából. Más szempontokból pedig nehéz. De most ehhez kell alkalmazkodnom. És persze a kor előrehaladtával is másra kell figyelni a PCOS kapcsán. Teljesen más a terhesség időszaka, a gyereknevelés időszaka, a változókor, stb. A PCOS az életed minden szakaszában befolyásolni fogja az életviteledet, és ezt meg kell tanulnod, és alkalmazkodni kell hozzá.

 

Ezt NE TEDD PCOS esetén:

1: Ne várj motivációra! Furcsa ezt így kimondani, ugye? Gondold végig, ha folyton arra vársz, hogy valami külső erő lendítsen előre téged, akkor lehet, hogy sosem indulsz el az egészséges, PCOS-barát étkezés és a mozgás útján. Legyél te saját magad motivációja. Csináld magadért, a céljaidért. Senki más nem élheti az életedet.

2: Ne azért tegyél dolgokat, mert utálod ezt vagy azt a testeden. OK, ha valamin változtatnál, mert nem vagy elégedett, de ne utáld magad. A depresszió és önértékelési zavar sokkal gyakoribb a PCOS-es nők körében. Semmi szükség arra, hogy mások által támasztott elvárásokkal súlyosbítsd a helyzetet. Ha szereted az egészséged, a tested, akkor tegyél meg mindent érte, hogy egy magasabb szintre lépj. De a pozitív gondolkozás legyen a vezérfonalad.

3: Ne légy kicsapongó! Fókuszálj. Ma nem sikerült leadnod egy dekát sem? Semmi gond, folyamatot nézz. És persze az egészség fontosabb, mint a kilók. Így ne kövess divatdiétákat, ne akarj hirtelen eredményt mert többet árthatsz magadnak, mint amennyit nyernél. A lényeg a céltudatosság. Mit szeretnél, mi a legjobb módszer? Ragaszkodj hozzá. Lehetnek sikeres és kevésbé sikeres időszakok, de a folyamat a lényeg.

4: Ne légy túl szigorú önmagadhoz. Vannak emberek, akik azt gondolják, hogy ha minél több mindent megtiltanak maguknak akkor annál jobb lesz nekik. Pedig a tiltás esetén az ember hamarabb ráun az étrendre, az életmódra. Vannak alapszabályok, amiket az esetek 99%-ban be kell tartani, de inkább egy életszemléletet jelent a PCOS-barát életmód, ami alapján tudod mi a neked jó, és mi nem az. A döntés pedig rajtad múlik, hogy épp melyiket választod (és persze a következmények is.).

5: Ne csapj a lovak közé! Na ez is furcsa, nem? Pedig igaz. A fokozatosság a siker egyik kulcsa ez esetben. Ha egyszerre szeretnél lemondani a cukorról, fehér lisztről, kávéról, rosszabb esetben a cigiről is, akkor vajmi kevés esélye van a sikernek. A cukor kapásból lecserélhető, a lisztes dolgokon fokozatosságot javaslok, mint például a teljes kiőrlésű csere, később a lisztek keverése, ha pedig jó neked, akkor a gluténmentes kenyerek bevezetése.

6: Ne ess kétségbe, ha vannak rossz napok! Kinek nincsenek? Egy-két nap rosszkedv még nem depresszió, egy-két nap magasabb szénhidrátbevitel miatt nem leszel cukorbeteg. De ez utóbbi ne tartson pár napnál tovább és ne forduljon elő sűrűn sem.

7: Ne fojtsd magadba a kérdéseidet! Ha megvan a megfelelő szakmai csapat kérdezz tőlük. És leginkább tőlük.

8: Ne engedd, hogy elcsábítsanak! “Minek mégy futni, nem is vagy kövér?” – tették fel nekem a kérdést. “Mert nem szeretnék cukorbeteg lenni”- volt a válasz. Fogok én magyarázkodni? Nem. Sokszor az egyszerűen megfogalmazott tömör válaszok a legütősebbek. Nem kell hosszan magyaráznod miért nem kérsz sütit. Nem kérsz, nem kívánod és kész. Ha valaki tudja, hogy miért nem eszel sütit és mégis megkínál, akkor ne érezd magad kínosan. Nem neked ciki, hogy nem kérsz a sütiből, amivel annyit dolgozott. Ha nem tudja, akkor kedvesen mondhatod azt, hogy nem tesz jót neked, nagyon felviszi a vércukrod, és nem érzed magad jól utána. Meg fogják érteni. Ha nem, akkor nyugodtan légy határozott. Pár alkalom után, meglátod inkább almát kínálnak majd (sokat segíthetsz, ha a süti helyett kérsz inkább almát, vagy édesítős teát, így a másik fél sem érzi rossz vendéglátónak magát). Egyébként ezt a témát járjuk körbe április 5-én este a PCOS Amazonok facebook csoportban tartandó élő bejelentkezésen.

9: Ne engedd, hogy más mondja meg, hogy milyen vagy, és milyennek kell lenned! Egész tinikoromban azt hallgattam, hogy nagy a fenekem. Tudod mit? Kinek nagy? Kinek a véleménye fontos? Kritizálni könnyű. Általában azok teszik, akik vagy nem érték el maguk sem a kitűzött célt, vagy még ki sem tűzték a célt. Ne higgy az újságok hamis női ideáljának. Döntsd el, hogy mit szeretnél kihozni magadból. És arra törekedj. Ne legyenek hamis elvárásaid, de ne is add alább.

10: És végül: Ne engedd, hogy lebeszéljenek. Annyi kifogással fognak megtalálni, hogy csak pislogsz majd. De újra. Kinek a bőrére is megy a vásár? A tiedre. A te egészséged, a te jövőd.