Időtakarékosság

problem-solution

A PCOS életvitel megköveteli a heti legalább háromszori (de legjobb a napi) mozgást, minimum 30, de inkább 60 percig. Emellett számos más szokást is ki kell alakítani, mint például a rendszeres főzést, ami nem feltétlen volt eddig a napi rutin része. A rendszeres és megfelelő pihenés szintén sokat javít a tüneteken, legyen az inzulinrezisztencia, vagy épp hangulatingadozás. Vagyis kötelező egészségesen és amennyire lehet kiegyensúlyozottan élni.

Nem könnyű a mai világban, ezért elengedhetetlen a megfelelő időbeosztás. Íme 15 tipp az időtakarékosságra:

 1. Legyen meg a napi prioritásod. Enélkül elvesztél. Nagyon.
 2. Ha megvan a prioritásod, legalább egy halvány elképzelésed legyen, hogyan fogod kivitelezni. És persze ne lepődj meg, ha rugalmasnak kell lenned. Ha jó a prioritáslistád, a fontos dolgokra lesz időd.
 3. Gondold át, milyen családi szokások vannak, amiknek meg kell felelned, és milyen szünetek.
 4. Pakold tele a szüneteket a csendet igénylő dolgokkal, a többit próbáld egyszerűsíteni.
 5. Ha tudsz, néhanap rendeld az ebédet. Ha van olyan hely, ahol van diétás/cukorbeteg étrend, nyertél.
 6. Ha főzöl, főzd egyik ételt a másikból. Pl. szeretek a felnőtteknek spenóttal töltött csirkét sütni, a gyereknek meg főzelékben a spenót. Vagy épp csirkemell egyik fele sütve, a másik főzve a gyerkőcnek. Stb.
  Ha a menüben vannak hasonló ételek, akkor főzz előre, ha más nem részben. Pl nekem hétfőn cukkinihajó volt a vacsi, másnap gyrostál. Szerinted hányszor pirítottam csirkemellet? Egyszer. Először kiszedtem ami megfehéredett, az ment a cukkinibe fűszerekkel, és be a sütőbe. A többit leszórtam gyros vagy sült csirke fűszerkeverékkel, és tovább pirítottam. Másnap már csak a zöldség kellett, és egy pici light tartármártás.
 7. Szeretsz megnézni egy sorozatot? Időnként eközben edzek. A legbrutálabb, amikor gyakorolni akarok egy nyelvet, és filmet nézek az adott nyelven, közben meg edzek. Az edzés a lényeg, mert néha a nyelv passzívan is épül.
 8. Kelj fel egy órával hamarabb! A legjobb időpont a fontos dolgok elvégzésére. Pl futás, edzés, stb.
 9. Mikor vagy a legaktívabb? Jó, ha tudod.
 10. Ha van a következő hét menüjéhez bevásárlólistád, könnyen bevásárolhatsz. De ha még jobban akarsz takarékoskodni az idővel, akkor rendeld meg az alapanyagokat a neten. Megspórolsz kb 2 órát, amit mondjuk edzésre fordíthatsz.
 11. Elviszem a kislányom a bölcsibe, nem is sminkelek (10 percet nyerek), hanem onnan megyek futni. Jó, tudom, lehet te rohansz munkába. Nekem másabb, mert ugye szabad időbeosztású munkám van 90%ban. Cserében szó szerint a munkaasztal mellett alszom.
 12. Wellness? Lehet otthon. Pár alapanyag beszerzésével ki sem kell mozdulnod otthonról egy pihentető délutánért.
 13. Otthoni edzés. Nem is ragozom. Erről szól az új blogbejegyzés is.
 14. Tedd be a sütőbe az ételt, majd menj el edzeni. Ha minden kötél szakad tanulhatsz közben, vagy nézhetsz TVt.
 15. Amit csak tudsz intézz neten. Pl számlák, bank, levelek, stb.