Mit tehetsz, hogy kevésbé legyél éhes?

karacsony-2016-15

Éhesebbek-e PCOS-ben a nők? Na, már látom, ahogy rávágod a választ 🙂 Az éhség-jóllakottság érzését alapvetően négy hormonhoz köthetjük: inzulin, ghrelin, leptin és CCK.

 

Inzulin:
Szerepe a glükóz szállítása a felhasználási helyekre (máj és vázizom, zsírszövet), ahol a receptorokon keresztül bejut a sejtbe. A máj és vázizom glikogén formájában tud glükózt tárolni, de ha megtelnek a raktárak, akkor a felesleges energiát a zsírszövet fogja tárolni. Ugyanakkor a központi idegrendszeren keresztül hatva csökkenti a táplálékfelvételt.

 

Ghrelin:
Feladata az éhségérzet kialakítása, a hipotalamuszon keresztül hat. A fel nem használt energia zsírszövetben való raktározásáért felel, hatására nő a zsírszövet. Mennyisége éhség esetén, evés előtt a legnagyobb és közvetlenül evés után a legkisebb.

 

Leptin:
Feladata a ghrelinnel ellentétes, az étvágy csökkentéséért felel. A fehér zsírsejtek termelik a legnagyobb mennyiségben, de kimutatható a termelődése a vázizomban, ováriumban, a gyomor alsó szakaszában, a placentában és a barna zsírszövetben is. Szintén az agyban a hipotalamuszon keresztül fejti ki a hatását. Minél nagyobb a zsírszövet, annál nagyobb mennyiségben termelődik, és ezáltal segít csökkenteni az étvágyat. Ha a leptin szint lecsökken, éhségérzetet, étvágyat vált ki az emberekben. Értéke éjfél és a hajnali órák közt a legmagasabb, elősegítve ezzel az éjszakai étvágy csökkentését. Ha a leptin szint drasztikusan alacsony, akkor extrém elhízást figyeltek meg  már fiatal korban is.

Az alvás megvonás sajnos csökkenti a leptin szintet is, az ember éhesebb lesz. Ez az egyik oka, amiért azt mondjuk, hogy a kiegyensúlyozott testsúlyhoz,  a fogyáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás. A tesztoszteron szint növekedése a leptin szintet csökkenti (!), az ösztrogén szint növekedése pedig növeli (!). A leptin étvágycsökkentő hatása hosszútávon érzékelhető, szemben a kolecisztokininnel (CCK), ami a hirtelen éhségcsillapításért felel, de erről majd később.

A túlsúlyos emberek esetén gyakran magasabb leptin értékek figyelhetőek meg a vérben, miközben az étvágyuk nem csökken. Ilyenkor leptin rezisztencia állhat a háttérben. Ez a folyamat hasonló az inzulirezisztenciához, ahol az inzulinra lesznek érzéketlenek a sejtek. Különbség viszont, hogy itt a rezisztencia az agyban, a hipotalamuszban alakul ki, és valószínűleg nem a receptor szerkezet változik meg, hanem a leptin egész egyszerűen nem jut be az agyba a vér-agy gáton keresztül.

 

CCK:
Az előbb már megemlítettem a kolecisztokinint, a CCK-t. A fő feladata a zsírok, fehérjék lebontása, és az étvágy csökkentése.  Hatására lelassul a gyomor ürülése, és emésztőenzimek termelődnek. Egy vizsgálat, amit itt olvashatsz, rámutatott arra, hogy a PCOS-ben szenvedő nőknél a CCK csökkent, és étkezés után a CCK által kiváltott hatás enyhébb volt. Így a vizsgálatban résztvevő hölgyek kevésbé vagy egyáltalán nem érezték magukat jóllakottnak. Sokkal nagyobb arányban volt édesség utáni vágyuk, és ez nem volt összefüggésben az inzulinszinttel.

Ráadásul a csökkent CCK szint összefügg az emelkedett tesztoszteron szinttel is. Vagyis, ha emelkedett a tesztoszteron, akkor az ember kevésbé érzi magát telítettnek az étkezések után.

 

Mit lehet tenni? Amennyire tudod, csökkentsd a tesztoszteront a szervezetedben. Ennek egyik módja az inzulin szint kontrollja. A PCOS-barát étrend elengedhetetlen! Étrendkiegészítők közül segíthet a fodormenta tea, de fontos az inozitol és az omega 3 bevitel is. Korlátozd a tejtermékek fogyasztását.

Igyekezz csökkenteni a leptin rezisztenciát. Itt szintén a PCOS-barát étrend és az omega 3 lesz a segítségedre, de az elegendő alvás éppúgy fontos. Mindemellett a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás is alapvető.

A PCOS-barát életmód kialakításához itt találsz további részletes információkat és gyakorlati tippeket >>>