A női libidó csökkenésének a fő okai

boldog-lany

Egy téma, ami mindenkit érinthet, és amiről mégis olyan kevés szó esik. Természetesen nem csak a PCOS-es nőket érinti a téma, de talán az ő köreikben kiemelkedően sokan vannak, akik ezzel küzdenek. Az okokat nyugodtan ketté lehet osztani testi és lelki okokra. És bár vannak átfedések, mégis vizsgáljuk külön ezeket a kiindulási okokat.

 

A női libidó csökkenésének TESTI OKAI közé tartozik a hormonháztartás felborulása. Természetesen máris be tudjuk helyezni a PCOS-t a képbe. A magas prolaktin szint, az alacsony ösztrogén és a pajzsmirigy alulműködés mind a libidó csökkenését eredményezi. Ugyanakkor itt kell megemlíteni a mellékvese kifáradást is, ami persze összefügghet a pajzsmiriggyel, illetve a pajzsmirigytől függetlenül is okozhat nemi vágy csökkenést. Nem kell messzire menni, a mindennapi stressz így teszi tönkre a nők libidóját (is).

A fogamzásgátló szedése szintén befolyásolhatja a nemi vágyat. A nemi ciklus tudatos leállítása (esetenként pont a petefészek kimerülését megakadályozandó, máskor sajnos megfelelő indok nélkül) csökkenti a tesztoszteront. (Különösen a ciproteron-acetát esetén figyelhető meg, de más fogamzásgátlóknál is. Mindenképp mérlegelni kell a gyógyszer előnyeit és hátrányait, de erről majd máskor, máshol.) Maga a PCOS is egy fokozott rizikó a libidó csökkenésre, hiszen ha van is rendszeresség a hormonok működésében az sok esetben késik, nem megfelelő.

Egyes gyógyszerek szedése, mint a magas vérnyomásra szedett gyógyszer, antidepresszánsok szintén okozhatnak libidócsökkenést. Ugyanúgy, mint a rendszeres alkoholfogyasztás.

Maga az életkor is befolyásolja a libidó szintét. A nők nemi vágya a harmincas éveikben tetőzik, amikor a férfiaké kezd csökkenni, majd a negyvenes években a nőknél is csökkenés figyelhető meg, igazodva a férfiakhoz, hála Istennek azonban ez megmaradhat egészen az idős korig.

 

A LELKI OKOKRA gondolva sokkal rejtettebb, nehezebben feltárható, és összetettebb probléma előtt állunk. Sokan maguknak sem vallják be, hogy ideje lenne a mélyére ásni a problémának. A legnagyobb sérülést azok szenvedik el, akiket gyermekkorban, tinédzserkorban bántalmaztak, kihasználva a tehetetlenségüket. Hasonló érzést tapasztalunk a felnőtt korban abúzust átélt nők esetén is.

De ide tartozhatnak a társas elvárások, a stressz általi depresszió, a PCOS-ben oly gyakori negatív önkép. Meg kell említeni azokat az okokat is, amelyek negatív emlékként, élményként jelennek meg a szexualitást tekintve. Ezek szintén gátolhatják a természetes nemi vágyat.

 

A libidó helyreállása rendkívül pozitívan hat a PCOS betegek állapotára.  Ehhez természetesen esetenként szakember bevonása is szükséges, ne érezzük magunkat kényelmetlenül emiatt. A hormonháztartás rendeződése, az egészséges életmód miatti testkompozíció javulása, az önbizalom növekedése mind javíthat a helyzeten, így a problémát mindenképp hollisztikusan kell kezelni.